بی اشتهایی یک اختلال غذا خوردن است که با مصرف بسیار کم غذا یا فعالیت بدنی بیش از حد مشخص می شود. اغلب ناشی از ترس از افزایش وزن و تصویر مخدوش بدن است. بی اشتهایی می تواند منجر به بروز علائم شدیدی مانند توقف رشد، تحلیل استخوان، آسیب به اندام های اصلی مانند قلب و حتی مرگ شود. کودک مبتلا به بی اشتهایی ممکن است گرسنگی خود را ابراز نکند یا در زمان معین به اندازه کافی مواد غذایی مصرف نکند. این مساله میتواند بر وزن کودک اثر بگذارد. در این حالت بیشترین نگرانی والدین در ارتباط با رشد کودک خود است. علت بی اشتهایی در کودکان مشخص نیست اما به نظر میرسد که ژنتیک و دنیای اطراف آنها در این اختلال نقش دارند.
عوامل خطر
بی اشتهایی می تواند هم در دختران و هم در پسران رخ دهد، اما در دختران بسیار شایع تر است. مواردی که خطر بی اشتهایی کودک را افزایش می دهد عبارتند از:
– سابقه خانوادگی اختلالات خوردن
– عزت نفس پایین
– انگیزه شدید برای کمال
– ترس از اضافه وزن
– احساس فشار برای لاغری
– اختلالات خلقی، مانند اضطراب، یا ویژگی های وسواسی
– سابقه کودک آزاری عاطفی یا جنسی
یکی از بهترین اقداماتی که والدین میتوانند برای کمک به بهبودی فرزندشان انجام دهند، ارائه حمایت و محبت بیقید و شرط به فرزند قبل، در طول و بعد از درمان بی اشتهایی است. در این گزارش به راهکارهایی برای درمان بی اشتهایی کودکان اشاره شده است.
راهکارهایی برای درمان بی اشتهایی کودکان
۱. عادات غذایی سالم برای کودک خود داشتهباشید
بگذارید کودک شما میزان غذایش را خودش انتخاب کند. غذا را در بشقاب های کوچک سرو کنید و به آنها این فرصت را بدهید تا برای غذای بیشتر از شما درخواست کنند. با مــشاوره تغذیه می توان یک برنامه غذایی مفید و مقوی برای کودکان تهیه کرد که تمامی ویتامین های مورد نیاز بدن کودکان را تامین نماید.
۲. برای فرزند خود الگوی خوبی باشید
برای این که فرزندتان را به غذا خوردن تشویق کنید، لازم است است برای کودک خود الگوی خوبی باشید. در صورتی که تمام اعضای خانواده انواع غذاهای سالم را مصرف کنند، کودک نیز به خوردن آنها تشویق میشود و سعی میکند مزهی آنها را امتحان کند.
۳. از غذا خوردن لذت ببرید
اگر غذا خوردن لذت بخش باشد، کودک شما تمایل بیشتری برای آن دارد؛ صحبت کردن در مورد مسائل منفی و استدلال گویی را در زمان صرف غذا کنار بگذارید. بهتر است در زمان غذا خوردن تمام اعضای خانواده دور هم جمع شوند و محیط شادی را برای کودک ایجاد کنند. هنگام غذا خوردن از بحث و دعوا کردن بپرهیزید. با تهیه غــذاهایی که کودکان دوست دارند میل و اشتهای آنان را تحریک نمایید تا به خوبی غذا بخورند.
۴. فعالیت جسمانی
ورزش کردن دارای فواید بسیاری برای کودک است. فعالیت جسمانی باعث مصرف انرژی در بدن میشود. مصرف انرژی باعث تحریک دستگاه گوارش شده و اشتهای کودک را افزایش میدهد. معمولاً کودکانی که به مقدار زیادی ورزش میکنند و دارای فعالیتهای جسمانی زیادی هستند به ندرت دچار بیاشتهایی میشوند.
۵. تأثیر دمای محیط بر اشتهای کودک
دمای محیط بر اشتهای بزرگسالان و کودکان تأثیر دارد. معمولاً کودکان در فصل تابستان و در هوای گرم بیاشتها می شوند. در حالی که به نظر میرسد در زمستان و در هوای سرد اشتهای کودکان افزایش پیدا میکند. دمای محیط بر میزان انرژی مصرف شده جهت گرم نگه داشتن بدن اثر میگذارد. با خنک نگه داشتن دمای محیط، فرایند سوخت و ساز بدن کودک با سرعت طبیعی انجام میشود و در نتیجه اشتهای کودک افزایش پیدا میکند.
۶. مصرف روی جهت رفع بیاشتهایی کودک
مصرف عنصر روی جهت بهبود عملکرد گوارش ضروری است. در صورتی که میزان اسید کلریدریک در معده طبیعی باشد، فرایند هضم غذا تنظیم میشود. در کنار مصرف مواد غذایی حاوی روی، طبق دستور پزشک متخصص کودکان، میتوان از مکملهای روی نیز استفاده کرد.